Gadafi traži pregovore
0

U bombardovanju NATO-a u Libiji ubijeno 700 civila

Sarajevo-x.com
Portparol libijske vlade Moussa Ibrahim izvjetio je medije u utorak navečer da je u toj zemlji od marta u bombardovanju NATO snaga poginulo više od 700 civilia, a od kada je Olibijska vlada kaže NATO bombardiranja su ubili više od 700 civila, a da je njih više od 4.000 ranjeno, ali da ne može dokazati te svoje navode.

Snage NATO-a su odbacile ovakve tvrdnje kao neistinite, te su naveli da su zračni udari isključivo za cilj imali zaštiti Libijce od snaga pukovnika Gadafija.

Libijski državni mediji su izvjestili da se i u utorak navečer čula snažna eksplozija u središtu Tripolija. Avioni su nadlijetali iznad grada, ali nije bilo moguće utvrditi ciljeve napada.

Govoreći na konferenciji za novinare u Tripoliju Moussa Ibrahim je optužio NATO za ubistvo i ranjavanje hiljada libijskih civila.

"Od 19. marta pa do 26. maja ubijeno je 718 civila, a 4067 je ranjeno, od toga 433 teže ranjenih", izjavio je Ibrahim, te dodao da u ove podatke nisu ubrojane vojne žrtve.

Stranim novinarima u Tripoliju nisu pokazani dokazi masovnog stradanja vivila u Libiji. Upitan za dokaze, Ibrahim je rekao kako su su civili ubijani širom zemlje, te da je teško prikupiti materijalne dokaze.

On je također zanijekao da je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma, koji se sastao sa Gadafijem u ponedjeljak, razgovarao sa libijskim vođom o "izlaznoj strategiji".

"Ako Gadafi ode, sigurnosni ventil će nestati. Njegov odlazak bi bio najgori mogući scenarij za Libiju", rekao je Ibrahim novinarima.

U izjavi za novinare koja je poslana iz ureda Jacoba Zume je navedeno kako Gadafi neće napustiti Libiju pod međunarodnim pritiskom. Gadafi je u međuvremenu pozvao na prekid bombardovanja kako bi se omogućio libijski dijalog.

Međutim, libijski pobunjenici i NATO su odbili prihvatiti primirje sve dok se pukovnik Gadafi ne obaveže da će odstupiti s vlasti. Italijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je rekao da Gadafi ionako nema izbora, jer nema međunarodnu podršku, piše BBC.