Svijet
0

U bombardiranju Colomba povrijeđeno 27 ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dva aviona tamilskih tigrova bombardirala su u petak prijestonicu Šri Lanke Colombo, a u napadima je povrijeđeno najmanje 27 osoba, saopćili su vojni izvori.

Prema izjavi glasnogovornika ministarstva odbrane Keheliya Rambukwella, najmanje 27 osoba je ranjeno u bombardiranju četvrti Fort u Colombu.

Rambukwella je dodao i da je vojska Šri Lanke oborila jedan avion, koji je pao u zonu međunarodnog aerodroma u predgrađu Colomba i da je pronašla tijelo pilota, javio je Reuters.

Istovremeno je u lučkom dijelu Colomba odjeknula eksplozija, dok su zvaničnici saopćili da su u centru grada napadnute zgrade vlade.

Separatistički Tamilski tigrovi, stjerani u malu ranu zonu u džungli, imaju flotu malih zrakoplova koji su ranije korišteni za izvođenje zračnih napada.

Iako je većinu njihove teritorija preuzela vojska Šri Lanke, nijedan od njihovih malih zrakoplova jednosjeda nije pronađen.

Građanski rat u Šri Lanki, najdulji je sukob u Aziji budući da je započeo 1983., a otada je ubijeno 70.000 ljudi.

Tamilski tigrovi (Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama - LTTE), kako kažu, bore se za nezavisnu državu etničkih Tamila na sjeveru i istoku otoka.