Svijet
0

U blizini Donjecka oboren avion ukrajinske vojske

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Na istoku Ukrajine u četvrtak je iznad teritorije koju kontrolišu proruske snage oboren avion ukrajinske vojske, dok je bio u niskom letu nad tim područjem, javila je agencija France Presse, čiji je novinar svjedočio tom događaju.

Avion je nakon eksplozije pao u obližnje polje, a pilot se katapultirao i sletio padobranom oko 40 kilometara istočno od Donjecka.

Ukrajinska vlada saopćila je tokom dana da suspenduje prekid vatre na mjestu pada putničkog aviona Boeing-777 malezijske aviokompanije u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, nakon što je obustavljen rad međunarodnog tima eksperata.

Ukrajinska agencija UNIAN navodi da će se borbena dejstva na mjestu nesreće obnoviti pošto je potraga za preostalim posmrtnim ostacima i ličnim stvarima poginulih putnika i članova posade obustavljena.

U granatiranju opkoljenog Donjecka tokom noći su poginula tri i ranjeno pet civila, saopćile su vlasti tog grada u istočnoj Ukrajini. Prethodno je jedna osoba poginula, a dvije su povrijeđene kada je granata pogodila bolnicu u Donjecku, prenosi agencija Tanjug.