Svijet
0

U Bijeloj pokušavaju spriječiti ekološku katastrofu

FENA
Stručnjaci Brodogradilišta u Bijeloj i grčke kompanije "Zamounis and Associates", čiji je brod "Mexika" djelimično u petak potonuo u ovom brodogradilištu, pokušavaju spriječiti izlivanje 200 tona "teške" i 15 tona "lake" nafte iz spremnika broda, što bi izazvalo ekološku katastrofu u Boki kotorskoj.

Bord "Mexika", koji je u Brodogladilište Bijela dovezen na remont, "naslonio" se krmom u petak ujutro na dno mora usljed velikog nevremena koje je zahvatilo bokokotorski zaliv, ali spremnici nisu probijeni i nafta nije iscurila u more.

Zbog nevremena i obilne kiše koji su te noći zahvatili Boku kotorsku dno brodskog korita se napunilo vodom, pa je "preraspodijeljen" teret na brodu koji se nagnuo na lijevu stranu, a zatim krmenim dijelom potonuo na dno uz južnu operativnu obalu.

U Bijelu je doputovao vlasnik grčke kompanije s ekipom svojih stručnjaka koji će zajedno s crnogorskim pokušati da nađu najbolje rješenje kako bi se spriječilo izlivanje nafte u more, javio je Tanjug.

Samo osam grama nafte dovoljno je da se zatruje kubni metar mora, a kubni metar ispuštene nafte iscrpljuje kiseonik iz 400.000 metara kubnih mora.

Računa se da oko 10 miliona tona nafte godišnje zagadi svjetska mora.