Boris Tadić
0

'U BiH nisu potrebna nametnuta rješenja'

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija smatra da uređenje BiH može da se promijeni jedino odlukom sva tri konstitutivna naroda, odnosno kroz demokratski dijalog, a nikako 'nametanjem rješenja'.

„Želim da budem kristalno jasan, Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, podržava i štiti suverenitet i integritet BiH kao i njeno unutrašnje uređenje određeno ovim sporazumom“, rekao je Tadić, otvarajući samit šefova država centralne Evrope u Novom Sadu posvećenom pitanjima energije, ekonomije i integracija.

Tadić je istakao da će Srbija uspješno završiti saradnju sa Haškim tribunalom, jer u Srbiji postoji potpuna politička opredeljenost i duboko uvjerenje da je ona pretpostavka vrednosnih reformi čitavog društva.

On je rekao da Srbija čini sve što je u njenoj moći da pronađe i uhapsi preostala dva optužena, na isti način kako je to učinila sa prethodne 44 osobe optužene za ratne zločine.

Tadić je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost svoje pokrajine Kosova i Metohije i da će se, zalažući se za mir u regionu, braniti i nadalje svoj integritet diplomatskim i političkim sredstvima, čime vrši svojevrsnu "debalkanizaciju Balkana".

"Srbija je danas nezaobilazan faktor stabilnosti na Balkanu i zemlja koja se bez upotrebe sile i isključivo mirnim putem bori za očuvanje svog teritorijalnog integriteta, koristeći isključivo političke i međunarodne pravne mehanizme", kaže Tadić.

On je naveo da na ovaj način Srbija čitavom svijetu pokazuje kako se jedno izuzetno važno i bolno pitanje, na Balkanu, rješava nenasilnim sredstvima.

"Tako nešto dešava se prvi put u našoj istoriji prebogatoj sukobima, ratovima i mržnjom. Na taj način vrši se svojevrsna 'debalkanizacija Balkana' i Srbija doprinosi uvođenju potpuno novog političkog pristupa i sistema vrednosti primenljivog i u drugim delovima sveta koje potresaju izazovi secesionizma“, rekao Tadić.

Izmještanjem pitanja statusa Kosova sa političkog na pravni teren, pred Međunarodni sud pravde, posredstvom Generalne skupštine UN, Srbija, kako je naveo Tadić, dokazuje da želi mir i pravdu u regionu.

"Mir i pravda, kao i dogovor i kompromis, moraju jednom za uvek da zamene sukob, nametanje rešenja i politiku svršenog čina - i u našem delu sveta", istakao je on.

Samit centralne Evrope završava sa radom sutra, a pored Srbije na ovom istorijskom skupu još su i predsjednici Austrije, Bugarske, Hrvatske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.