Sulejman Tihić u Briselu
0

'U BiH branimo evropske i demokratske vrijednosti'

FENA
Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić obratio se danas prisutnim na sastanku šefova država i vlada zemalja članica Evropske unije u Briselu. Tihić je ovaj skup informirao o razvoju događaja u BiH i nastavku inicijative Biden - Solana u okviru butmirskog procesa.

Istakao je da je duže od tri godine zaustavljen euroatlantski put BiH te da političkom scenom preovladava etnonacionalistička retorika koja povremeno prerasta u govor mržnje.

Zbog svega toga, kazao je Tihić, zaustavljeni su procesi unutarnje integracije zemlje i ispunjavanje uvjeta iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uvjeta za liberalizaciju viznog režima itd.

Zato je, istakao je, BiH ponovno na raskrsnici - kako i kuda krenuti - u reforme koje vode jačoj i efikasnijoj državi, članstvu u EU i NATO-u, ili nastaviti stagnaciju koja vodi podjelama i pogoršanju prilika u zemlji?

On je kazao da su SAD i EU, u namjeri da se prevaziđu nastali problemi i pomogne BiH, pokrenuli inicijativu u okviru tzv. butmirskog procesa, a čiji je cilj uspostava efikasnijih i funkcionalnijih institucija države BiH, poštivanje ljudskih prava itd.

Predloženi paket, pojasnio je Tihić, ne rješava sve probleme, ali omogućava jačanje i funkcionalnost institucija, a što BiH otvara put za ispunjavanje obaveza za punopravno članstvo u NATO-u i EU.

  • Što je najvažnije - zaustavlja negativne procese stvarajući uvjete za nove dogovore i jačanje međusobnog povjerenja. Dejtonski sporazum ispunio je svoju primarnu zadaću. Zaustavio je rat i omogućio napredak u gotovo svim segmentima. Sve to postigli smo zajedno i uz pomoć OHR-a, bez koga bh. institucije ne mogu samostalno funkcionirati - kazao je Tihić.
  • U BiH svi mi polažemo historijski ispit. Temeljne vrijednosti koje moramo odbraniti u BiH su demokracija i poštivanje ljudskih prava, multietničko i multireligijsko društvo, međusobno uvažavanje i tolerancija. Na ovim vrijednostima sazdani su EU i demokratski svijet. Odgovornost je prvenstveno na nama - bh. političkim snagama, ali ćemo biti uspješniji ako ste vi s nama i ako nam pomognete u tome - poručio je Tihić šefovima država i vlada zemalja članica EU.