Pokrajinski izbori u Njemačkoj
0

U Berlinu socijaldemokrate porazile CDU Angele Merkel

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Socijaldemokratska partija (SPD) berlinskog gradonačelnika Klaus Wovereita pobijedila je na nedjeljnim pokrajinskim izborima u Berlinu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) kancelarke Angele Merkel.

SPD je, prema prvim prognozama po zatvaranju biračkih mjesta, osvojila skoro 30 posto glasova, CDU oko 23, partija Zeleni oko 18 posto, partija Ljevica 11 posto, a novi član berlinskog parlamenta biće Piratska partija sa oko 8,5 posto glasova, prenose agencije.

Današnji rezultati pokazuju da su demohrišćani njemačke kancelarke doživjeli šesti poraz u ovoj izbornoj godini, u kojoj se glasalo u sedam, od ukupno 16 njemačkih pokrajina.

Liberalima, vicekancelarki Philipp Rösler i šefu diplomatije Guido Westervelle nije uspjelo da uđu u berlinski parlament pošto su osvojili oko dva posto glasova.

S kim će SPD u buduće vladati otvoreno je pitanje, a Zeleni već najavljuju da su spremni da uđu u koaliciju s Wovereitom, o kome se već u nedjelju špekuliše da bi mogao biti kancelarski kandidat SPD-a na saveznim izborima 2013. godine.

S obzirom na krizu "crno-žute" savezne koalicije, današnji izbori u Berlinu su izvjestan signal za savezne izbore 2013. godine, smatraju analitičari.

Poraz Hrišćansko-demokratske unije kancelaru i šefu partije može da donese nove probleme i rasplamsa diskusiju o pravom kursu partije.