Svijet
0

U Berlinu o budućoj ulozi NATO-a i EU u jugoistočnoj Evropi

FENA
U Berlinu se, u organizaciji njemačkog ministarstva vanjskih poslova i Centra 'George Marshall', održava trodnevna međunarodna konferencija posvećena budućoj ulozi NATO-a i Evropske unije u jugoistočnoj Evropi (JIE).

Jedan od učesnika ovog međunarodnog skupa, posvećenog aktuelnoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, savezni poslanik Srđan Petrović iz Demokratske stranke Srbije je u izjavi Tanjugu večeras rekao da je naglasak u diskusijama stavljen na integraciju regiona u EU i NATO.

Petrović je rekao da su jučer i danas razmatrane aktuelna politička situacija u zemljama zapadnog Balkana, kao i važne teme o pregovorima o statusu Kosova, referendumu u Crnoj Gori, daljnjoj primjeni Ohridskog sporazuma, kao o stanju u Bosni i Hercegovini.

On je naveo da je na konferenciji bilo riječi o do sada postignutim reformskim projektima u zemljama regiona, izazovima pred kojima se one nalaze, kao i o sadašnjoj i budućoj ulozi EU i NATO u tom području, javio je Tanjug.

Državni ministar u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu Gernot Erler iz Socijaldemokratske partije je danas, pred oko šezdesetak učesnika iz zemalja JIE govorio o stabilnosti, evropskim perspektivama JIE i regionalnoj saradnji.

Jedan od učesnika na ovom skupu, koji se sutra završava, bio je i bivši šef diplomatije SCG Goran Svilanović koji je u ime Pakta stabilnosti govorio o odnosima EU prema zemaljama JIE.