Svijet
0

U Beogradu danas sastanak ambasadora pri Vijeću Evrope

FENA
Beograd
Beograd
Jubilarni, hiljaditi sastanak ambasadora u Vijeću Evrope, danas će biti održan u Beogradu, što predstavlja najveći diplomatski skup u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Srbije tom najstarijom evropskom organizacijom.

Učesnicima skupa obratit će se predsjenik Srbije Boris Tadić i generalni sekretar VE Terry Davis.

Sastankom, koji će otvoriti šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, predsjedavat će ambasadorica Srbije pri VE Slađana Prica, a prisustvovat će ambasadori svih 47 zemalja članica ove organizacije, najavio je Tanjug.

Glavna tema sastanka bit će "Stanje demokratije u Evropi - uloga Vijeća Evrope", a predviđeno je obraćanje predstavnika Parlamentarne skupštine VE, izvjestioca za pitanje demokratije Andreasa Grossa i komesara VE za ljudska prava Thomasa Hamargberga.

U okviru sastanka, zamjenik ministra vanjskih poslova Bugarske Todor Čurov govorit će o prioritetima ovogodišnjeg predsjedavanja svoje zemlje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Na sastanku će biti usvojena deklaracija, čiji je cilj da se još jednom potvrdi značaj očuvanja i unaprjeđenja osnovnih vrijednosti Vijeća Evrope: demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, ali i dogovori koji su u tom kontekstu postignuti na prethodnim samitima i ministarskim sastancima VE.

Ambasadori Vijeća Evrope boravak u Beogradu okončat će u subotu prijemom kod predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića, a učestvovat će i na manifestaciji "Svi različiti, svi jednaki".

Srbija je šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope preuzela 11. maja, a sredinom novembra tu ulogu preuzet će Slovačka.