David Cameron u UN-u
0

U Benghaziju spriječeno ponavljanje Srebrenice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Događaji na Bliskom istoku i sjeveru Afrike dominirali su u četvrtak sjednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), gdje se tokom generalne debate čulo nekoliko suprotstavljenih stavova o promjenama do kojih je ove godine došlo u Libiji.

Britanski premijer David Cameron u četvrtak je najveći dio govora posvetio Libiji i Arapskom proljeću, koji su, kako je ocijenio, pokazali da je potreban novi način rada UN.

"UN treba da pokažu da možemo ne samo da budemo jedinstveni u osudi, već ujedinjeni u akciji", rekao je Cameron u generalnoj debati i podsjetio da su UN imale ključnu ulogu u odobravanju međunarodne akcije u Libiji.

On je, ipak, ocijenio da UN nisu efikasne kao države kada se okupe da nametnu svoju volju, zbog čega je koalicija država širom zapadnog i arapskog svijeta imala volje da djeluje.

"Tako su spriječili da se u Benghaziju ponove Srebrenica i Ruanda", rekao je on.

Predsjednik Evropske komisije Herman Van Rompuy je ocijenio da je u slučaju Libije, gdje je srušen režim Moamera Gadafija, princip odgovornosti za zaštitu aktiviran s uspjehom.

Po njegovim riječima, Evropska unija je, suočena s rizikom, kako je rekao, klanice u Benghaziju, djelovala brzo i odlučno, diplomatski i vojno. Pored toga, Van Rompuy je izrazio spremnost EU da pomogne novim vlastima, odnosno, Nacionalnom prijelaznom vijeću, koje na ovom zasjedanju Generalne skupštine UN-a prvi put predstavljaju libijski narod.

S druge strane, predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe je rekao da novoskovani princip odgovornosti za zaštitu ne bi trebalo da bude iskrivljen tako da pruži pokriće za planirano kršenje svetog međunarodnog principa nemiješanja u unutrašnje poslove.

On je podsjetio da su u Povelji UN-a zapisane obaveze kojih se članice moraju pridržavati ako se želi očuvanje mira, ali je ocijenio da se ne može pošteno reći da je takav slučaj bio u ponašanju država NATO-a prema Libiji.

"Do kakvih god političkih previranja da je došlo u Benghaziju, procesu posredovanja i mirnog pregovaranja nikad nije pružena prilika", rekao je Mugabe, već se brzo pribjeglo poglavlju sedam Povelje UN-a, uz opet namjerno pogrešno interpretiranje obima mandata koji je dat NATO-u da štiti civile.

"Tek treba da se uvjerimo da miješanje moćnih sila u poslove Libije nije spriječilo napredovanje procesa mira, demokratije i napretka u toj zemlji, dodao je Mugabe obraćajući se u Un-u tokom generalne debate", prenose u petak agencije.