Svijet
0

U Bejrutu obilježena 95-godišnjica masakra nad Jermenima

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Desetine hiljada Libanaca jermenskog porijekla izašli su danas na ulice Bejruta na mirne demonstracije obilježavajući 95 godina od masovnog ubistva Jermena u vrijeme Otomanske imperije.

"Naši zahtjevi danas isti su kao i proteklih 95 godina - međunarodno i tursko priznanje genocida nad Jermenima. Mi tražimo svoja prava", izjavio je libanski ministar jermenskog porijekla Žan Ogasapijan Frans presu.

Demonstranti okruženi jakim obezbjeđenjem blokirali su glavni autoput koji vodi u Bejrut noseći američke zastave i transparente na kojima je pisalo "Masakrirano je 1,5 miliona Jermena, ali mi smo preživjeli. Mi ćemo vam  ispričati istoriju turskih zločina", "Trči Turska trči, ali se ne možeš sakriti" i  "Imunitet gaji kulturu bez etike".

Jermeni kažu da je oko 1,5 miliona njihovih sunarodnika sistematski ubijeno između 1915. i 1917. godine u vrijeme raspada Otomanskog carstva.

Kao datum obilježavanja godišnjice masakra nad Jermenima uzima se 24. april, datum hapšenja u Carigradu  1915. godine više od 200 intelektualaca i vođa jermenske zajednice, što je obilježilo početak masakra i deportacije Jermena koji su trajali od 1915. do 1917. godine.

Turska sa svoje strane kategorično odbija da je riječ o genocidu i  tvrdi da je u masakru poginulo između 300 000 i 500 000 ljudi, dodajući da to nije bila kampanja istrebljenja, već da su to bile žrtve haosa koji je zavladao poslednjih godina Otomanskog carstva. 

Ankara tvrdi da je poginulo isto toliko Turaka u građanskom ratu  koji je izbio kada su se Jermeni digli na oružje na istoku Anadolije i povezali se sa nadirućim ruskim trupama.
Vjeruje se da su stotine hiljada Jermena pobjegli u Liban nakon masovnih ubistava.

U Libanu danas živi najveća jermenska zajednica od oko 140 000 ljudi.