Svijet
0

U Beču završen sastanak Kontakt grupe o Kosovu

FENA
Beč
Beč
Današnji sastanak Kontakt grupe za Kosovo i Metohiju na kome se raspravljalo o daljim koracima u procesu rješavanja statusa pokrajine, kao i formi novih pregovora Beograda i Prištine, završen je poslije dvosatnog rada.

Sastanak Kontakt grupe održan je u Beču iza zatvorenih vrata i dosad se niko od učesnika današnjih razgovora još nije obratio novinarima.

Članice Kontakt grupe - SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija - treba da definišu kako će biti organizirani pregovori Beograda i Prištine, koje su osnovne postavke tih pregovora i ko će biti posrednik.

Riječ je o prvom sastanku Kontakt grupe poslije odluke SAD i grupe evropskih zemalja da, suočene sa prijetnjom ruskog veta, odustanu od pokušaja da se u Vijeću sigurnoosti usvoji rezolucija o Kosovu.

Sastanak u Beču uslijedio je dva dana poslije sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije, koji su naznačili pravce u kojima bi Kontakt grupa trebalo da se kreće u definiranju procesa rješavanja kosovskog pitanja.

Za sada je izvjesno da dosadašnji specijalni izaslanik UN-a Marti Ahtisari više neće posredovati u pregovorima.

Prema saznanjima agencije Tanjug, od današnjeg sastanka Kontakt grupe na ekspertskom nivou ne treba očekivati konkretne odluke, budući da se one donose na nivou političkih direktora ili šefova diplomatija, ali će neke smjernice biti izvjesnije.