Svijet
0

U Beču počelo zasjedanje IAEA

FENA
U Beču je u ponedjeljak počelo redovito zasjedanje Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje je otvorio direktor Mohamed ElBaradei, pozvavši uz ostalo Iran na "transparentnost i hitnu suradnju s agencijom" jer, kako je rekao, "to je u interesu ne samo međunarodne zajednice nego i samog Irana".

"Agencija sve manje zna o nuklearnim aktivnostima Irana", rekao je ElBaradei. "Ona više ne dobiva informacije koje joj je Iran prije pružao jer se pogoršala razina upućenosti agencije u određene aspekte nuklearnih aktivnosti Irana", kazao je ElBaradei.

Pozvao je Iran na hitnu saradnju s agencijom te na prestanak procesa obogaćivanja urana kao "mjeru povjerenja" potrebnu za dijalog na putu rješavanja pogoršanih odnosa između Irana i međunarodne zajednice.

Izrazio je duboku zabrinutost da Teheran ide prema sukobljavanju s međunarodnom zajednicom ubrzavanjem svoga nuklearnog programa čime krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje pozivaju na prestanak obogaćivanja urana.

"Vrijeme je da se konfrontacija prekine", kazao je ElBaradei.

Govoreći o tehničkoj saradnji, ElBaradei je kazao da program tehničke saradnje IAEA-e obuhvaća oko 1000 projekata na 50 područja u 115 zemalja.

Na zasjedanju Vijeća guvernera koje traje do 15. juna, prenosi Hina, razgovarat će se i o budžetu za 2008. i 2009. godinu.