Svijet
69

U Bangkoku otvoren muzej posvećen korupciji funkcionera

Klix.ba
(Foto: EPA)
S ciljem osuđivanja davanja mita vladinim funkcionerima u Bangkoku je otvoren muzej koji je posvećen korupciji.

Jedna od nevladinih organizacija osmislila je "Muzej tajlandske korupcije" kako bi ukazala na problem društvene pojave koja se duboku uvukla u sve sfere života.

Muzej sadrži statue u prirodnoj veličini pohlepnih funkcionera koje podsjećaju na nedavne korupcione afere, skulpture vreća s novcem, kao i slike korumpiranih političara.

"Tajland je zemlja sa kulturom klijentelizma. Sa korupcijom se suočavaju generacije i ljudi su se već navikli na nju", kazao je jedan od organizatora Mana Nimitmongkol.

On je rekao da Tajlanđani imaju komplikovani odnos prema korupciji koja nagriza politiku, pravni i ekonomski sistem države koja se prema godišnjem izvještaju Transparency Internationala o korupciji nalazi na 85. mjestu liste od 175 zemalja.

Organizatori ističu kako su napravili ovaj muzej jer su željeli dati do znanja korumpiranim funkcionerima da je ono što čine loše i da će po tome ostati upamćeni jer im tajlandski narod to nikada neće zaboraviti i oprostiti.

Eksponati koji se nalaze u muzeju podsjećaju na konkretne skandale, a na sredini jedne od sala nalazi se i bista muškarca koji guta grede na kojim piše "Ukusni obrok policajaca".

Inače, prije nekoliko godina potrošeno je više od 160 miliona dolara za izgradnju 400 policijskih stanica koje nikada nisu sagrađene.