Svijet
0

U Bangkoku nastavljeni sukobi, 16 mrtvih

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Šesnaest ljudi je poginulo, a gotovo 160 povrijeđeno trećeg dana sukoba između vojske i opozicijskih demonstranata koji od 12. marta protestiraju tražeći raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora.

U centru tajlandskoga glavnog grada Bangkoka vojnici u subotu pucaju na demonstrante koji pale vozila, nakon noći u kojoj su se čule eksplozije granata i sporadična pucnjava.

"Nastavit ćemo se boriti", rekao je Kwanchai Praipana, lider opozicionara, takozvanih crvenih košulja, koji su sljedbenici bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, zbačenog u vojnom puču 2006. godine, i uglavnom potječu iz siromašnih provincijskih područja.

Thaksin je jedini tajlandski premijer koji je na tom položaju ostao čitav mandat i još je vrlo popularan u zemlji, iako je osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

On je dobio državljanstvo Crne Gore i sada se nalazi u toj bivšoj jugoslavenskoj republici.

Kwanchai je također pozvao premijera Abhisita Vejjajivu da podnese ostavku i preuzme odgovornost za najtežu političku krizu u zemlji u posljednjih 18 godina, javile su agencije.

On je kazao da demonstrantima ponestaje hrane, vode i goriva, ali da će sadašnje zalihe biti dovoljne za još nekoliko dana.

Neki dijelovi Bangkoka su paralizirani zbog krize, a turisti su počeli zaobilaziti Tajland.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je zabrinutost zbog sve većih tenzija i nasilja i apelovao na sukobljene strane da se vrate dijalogu kako bi se izbjegla eskalacija sukoba i problemi riješili na miran način.

Vlada je u petak objavila da će zavesti red u roku od nekoliko dana.

Novi val nasilja uslijedio je nakon pokušaja ubistva odbjeglog generala Khattiyje Sawasdipola, koji je bio zadužen za sigurnost demonstranata, a koga je vlada označila kao teroristu.

U 17 provincija je uvedeno vanredno stanje kako bi stanovnici tajlandskih sela bili spriječeni da se priključe antivladinim protestima u prijestolnici.

Uvođenjem vanrednog stanja vojska je dobila velike ovlasti da kontrolira demonstrante i ograničava slobodu kretanja.