Tajland
0

U Bangkoku demonstranti prosuli kanistere s krvlju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajlandski demonstranti u utorak su prosuli nekoliko kanistera s vlastitom krvlju ispred zgrade vlade u simboličnom žrtvovanju kako bi insistirali na zahtjevima za novim izborima. Hiljade demonstranata formiralo je dugačke redove kako bi dali krv bolničarkama, kako bi je prosuli pred zgradom vlade, prenosi AP. Nekoliko kafenih šoljica s krvlju izvučeno je iz vena svakog dobrovoljca i potom prebačeno u desetine velikih plastičnih kanistera koji su nošeni preko glava mase koja je protestovala pred zgradom vlade u Bangkoku.

Policija za suzbijanje nemira dopustila je vođama protesta da se približe bijeloj čeličnoj kapiji i da prospu krv, koja se razlila ispod kapije dok je nacionalna televizija snimala dešavanja.

Premijer Abhisit Vejjajiva nije ulazio u svoju kancelariju od početka protesta u petak.

"Krv običnog naroda pomiješana je zajedno u borbi za demokratiju. Dok Abhisit radi u svojoj kancelariji, to će ga podsjećati da sjedi na krvlju naroda", izjavio je jedan od vođa protesta Nattawut Saikua.

Skoro 100.000 demonstranata iz reda Crvenih košulja okupilo se u nedjelju u tajlandskoj prijestonici kako bi zahtijevali da Abhisit pristane na raspuštanje parlamenta do ponedjeljka u podne.

Abhisit je to odbio i poslao je snage sigurnosti širom prijestonice, ali je izjavio kako je njegova vlada otvorena za razgovore s demonstrantima i da sasluša njihove zahtjeve.

Crvene košulje uključuju pristalice bivšeg premijera Thaksina Shinawatre i ostalih aktivista koji se protive vojnom puču iz 2006. u kojem je on svrgnut zbog navodne korupcije i zloupotrebe vlasti. Oni vjeruju da je Abhisit došao na vlast nelegalno uz pomoć vojske i ostalih dijelova tradicionalne vladajuće klase uzbunjene Thaksinovom popularnošću.