Svijet
0

U Bagdadu u četvrtak 202 ubijenih i 252 ranjenih

FENA
Irački zvaničnici i policija saopćili su u petak da su 202 osobe ubijene i 252 ranjene u bombaškim napadima sunitskih arapskih pobunjenika na bagdadsku sirotinjsku četvrt Sadr City.

Broj poginulih, koji je objavio Rahim Qassim, zvaničnik ministarstva zdravstva u Sadr Cityju, daleko je viši od onog koji su zvaničnici objavili u četvrtak navečer, kada su saopćili da je 161 Iračanin ubijen i 257 ranjeno nakon što su pobunjenici aktivirali pet autobombi i ispalili minobacačke granate na najveći bagdadski šiitski kvart. Dramatični napad prisilio je američkog ambasadora na hitni sastanak s iračkim liderima u naporu da se suzbije rastući sektaški rat, javio je AP.

Šiitski minobacački timovi brzo su odgovorili ispaljujući deset granata na najvažnije sunitsko svetište u Bagdadu, teško oštetivši džamiju Abu Hanifa i ubivši jednu osobu. Još osam granata palo je u blizini prostorija Udruženja muslimanskih učenjaka, vodeće sunitske organizacije u Iraku, izazivajući požar u obližnjim kućama.

U još dva minobacačka baraža po sunitskim kvartovima u četvrtak navečer ubijeno je devet i ranjena je 21 osoba, saopćila je policija.

Krvoproliće je ponovo stavilo u prvi plan nemoć iračke vojske i policije da se obračuna s odlučnim sektaškim ekstremistima u vrijeme kada izgleda da Bushova administracija razmatra poteze na ubrzavanju predaje sigurnosnih ovlasti. Predsjednik Bush planira da posjeti region iduće sedmice kako bi raspravljao o sigurnosnoj situaciji s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem.

"Osuđujemo takve činove besmislenog nasilja koji očigledno imaju za cilj uništiti nade iračkog naroda u miroljubivi i stabilni Irak", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jeanie Mamo.

U petak je oko 300 ožalošćenih ljudi jaukalo udarajući se u prsa u Sadr Cityju pokraj automobila i kombija koji su se sporo kretali i prevozili 16 drvenih tabuta privezanih za krovove vozila.

Kada su došli do ruba Sadr Cityja u sjeveroistočnom Bagdadu, automobili i kombiji su ostavili većinu ožalošćenih za sobom kako bi krenuli na 160 kilometara dugačak put ka Nadžafu, na opasno putovanje koje prolazi kroz brojne kontrolne punktove i područja koja kontrolišu sunitski militanti u takozvanom "trouglu smrti".

Iračka vlada uvela je policijski sat u prijestonici i zatvorila međunarodni aerodrom. Ministarstvo saobraćaja potom je poduzelo neoubičajen korak zatvarajući aerodrom i luke u južnom gradu Basri, glavnoj ulaznoj tački za brojne brodske linije iz Perzijskog zaliva.

Lideri iračkih šiitskih, sunitskih i kurdskih zajednica uputili su televizijski apel za mirom nakon u žurbi organizovanog sastanka s američkim ambasadorom Zalmayom Khalilzadom. Američka ambasada saopćila je kako nema ništa da izvijesti o sastanku.

Al-Maliki, koji je šiit, također se pojavio na državnoj televiziji i okrivio je sunitske radikale i sljedbenike Sadama Huseina za napade na Sadr City - najteže na tu sektašku enklavu otkako je počeo rat.