Svijet
0

U Bagdadu se očekuje donošenje presude Saddamu Husseinu

FENA
Danas se u Bagdadu očekuje donošenje presude u procesu protiv bivšega iračkog diktatora Saddama Husseina, kojem se sudi za ubistva šiitskih seljaka iz Dudžaila 80-ih godina prošlog stoljeća.

Tokom posljednjih ročišta svjedoci su optužili bivši irački režim da je prije blizu 20 godina izveo kolektivna pogubljenja u kurdskim selima.

Saddamu se, zajedno sa sedmoricom njegovih pomoćnika, sudi za pokolj nad 148 šiita iz sela Dudžaila, počinjen nakon pokušaja ubistva bivšeg predsjednika 1982. godine.

Za taj zločin Saddamu i njegovim bivšim saradnicima bi mogla biti dosuđena smrtna kazna vješanjem ako budu proglašeni krivima za ubistvo 148 šiita 1982. godine nakon neuspjelog pokušaja atentata na bivšeg iračkog čelnika u selu Dudžailu.

Tužilaštvo je 19. juna zatražilo smrtnu kaznu za Saddama i dvojicu od sedam suoptuženih.

U Bagdadu i dvije provincije u nedjelju je uveden policijski sat kako bi se izbjeglo nasilje na dan kada se očekuje izricanje presude Saddamu Husseinu.

"Želimo biti sigurni u sigurnost iračkog naroda, da neće biti ugrožen prijetnjama Saddamovih pristalica u nedjelju, na tome historijskom danu. Naredli smo da policijski sat počne u 6.00 sati i bez ograničenog trajanja", objasnio je Bassam Ridha, savjetnik iračkog premijera Nurija al-Malikija.

"Radi se o općem policijskom satu, za pješake i za vozila", precizirao je on. Automobilski saobraćaj je već u noći sa subote na nedjelju bio zabranjen u Bagdadu od 21.00 do 06.00 sati.

"Policijski sat će važiti za Bagdad i dvije susjedne provincije, Dijalu, gdje je međuvjersko nasilje intenzivirano, i Salahedin, u kojoj se nalazi grad Tikrit, bastion bivšeg predsjednika", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Muaffaq al-Rubad.

Državna televizija Iraqia je saopćila da je međunarodni aerodrom u Bagdadu zatvoren u nedjelju do nove naredbe.

Iračka vlada je stavila vojsku u stanje pripravnosti u očekivanju izricanja presude Visokoga iračkog kaznenog suda, javio je u subotu AFP.

"Smrtna kazna zapalit će Irak i proliti krv te uvući region u nepoznati haos", upozorio je u šef odbrambenog tima Saddama Husseina Halil al-Dulaimi, u pismu upućenom američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu.