U eksploziji četiri autobombe
0

U Bagdadu poginulo 80, a ranjeno 128 ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 80 osoba je ubijeno i 128 ranjeno kada su eksplozije četiri autobombe danas potresle Bagdad, u posljednjem u nizu velikih napada koji očigledno imaju za cilj vladine zgrade, saopćila je policija.

Eksplozije su uzdrmale zgrade širom prijestonice, i potkopale su krhki osjećaj sigurnosti uoči kupoprodaje naftnih ugovora ovog vikenda kada čelnici vodećih naftnih firmi doputuju u grad, i prije izbora zakazanih za početak iduće godine.

Tri osobe su ubijene i pet je ranjeno u prvoj eksploziji u južnom bagdadskom predgrađu. Ostali su ubijeni i ranjeni u najmanje tri eksplozije u nizu u centru grada pola sata kasnije, saopćila je policija.

"Civilno i sigurnosno osoblje definitivno je ubijeno. Objavit ćemo više detalja kada ih dobijemo, izjavio je Reutersu portparol bagdadskih snaga sigurnosti, general major Qassim al-Moussawi.

Neki policijski izvori javili su da se desilo pet eksplozija, dvije u blizini sudskih zgrada, jedna u blizini univerziteta, još jedna u blizini trgovačkog kvarta u centru Bagdada i ranija u južnom djelu grada. Dim se uzdizao s najmanje dva mjesta napada.