Svijet
0

U Aziji haraju tajfuni i poplave

FENA
Nakon upozorenja koje su izdale vlasti Tajvana zbog tajfuna "Kaemi" koji se kreće ka tome otoku i očekuje se na istočnoj obali u utorak, u tajvanskoj prijestonici su u ponedjeljak zabilježeni jaki pljuskovi, prenijeli su lokalni mediji.

Zvaničnici Tajvanskoga centralnog meteorološkog biroa potvrdili su kako se očekuje da tajfun u srijedu pogodi jugoistočnu kinesku provinciju Fujijan i naglasili da bi "Kaemi" mogao uzrokovati dodatne probleme u ionako poplavljenom području.

Vlasti Taipeija su zatražile od građana da uklone automobile s parkirališta koja se nalaze u blizini rijeka, jer im ne garantuju sigurnost, prenijela je agencija Reuters.

Prije pet godina Tajvan je pogodio tajfun "Toraji" koji je odnio 200 života, a samo nekoliko mjeseci kasnije tajfun "Nari" je donio velike poplave u Taipei odnoseći 100 života.

Početkom jula tajfun "Bilis" odnio je 550 života na Filipinima, Tajvanu i u Kini.

Tropske oluje i tajfuni vrlo često pogode Tajvan, Japan, Filipine, Hong Kong i južnu Kinu tokom olujne sezone koja traje od ranog jula do oktobra.

Istovremeno u pakistanskom gradu Muzafarabadu, gdje pod šatorima žive izbjegli od potresa u Kašmiru, poginulo je najmanje 12 osoba, uključujući osmero dece, u odronu uzrokovanom obilnim padavinama, prenijela je agencija AP.

Više desetaka hiljada ljudi smješteno je u šatorima nakon potresa 8. oktobra 2005. godine, u kome je stradalo 75.000 ljudi, a tri miliona ih je ostalo bez krova nad glavom.