Svijet
0

U autobusnoj nesreći u Kolumbiji poginulo 27 osoba

FENA
U autobusu koji je prevozio putnike na početku uskrsnih praznika te se prevrnuo u sjevernoj Kolumbiji i zapalio poginulo je 27 osoba, među kojima i šestero djece, saopćila je policija.

Zadnja guma eksplodirala je na autobusu koji se kretao ka karipskoj turističkoj luci Santa Marta iz Dirbulle, grada oko 600 km sjeverno od prijestonice, Bogote.

Vozilo se prevrnulo i rezervoar s gorivom je eksplodirao, zahvatajući autobus plamenom, izjavio je policijski general Guillermo Aranda za Caracol radio, prenosi AP.

Kazao je da je u autobusu poginula 21 odrasla osoba i šestero djece.

Augustion Salas, jedan od preživjelih, izjavio je za Caracol radio da je bio u prednjem dijelu autobusa kada se prevrnuo.

"Srećom sam se spasio jer sam bio izbačen iz autobusa tokom pada", kazao je Salas.

Salas je izjavio kako je mogao izvući svog unuka iz olupine, ali da ne zna šta mu se desilo s kćerkom.

Policija je prvobitno javila da je vozilo bio kamion, ali ga je kasnije opisala kao autobus modificiran da prevozi do 45 putnika i teret. Nije saopćila koliko je ljudi bilo u vozilu.

Mnogi Kolumbijci počeli su odmor u četvrtak u vrijeme uskrsnih praznika u toj većinski katoličkoj zemlji. Mnogi su klrenuli u mjesta kao što je Santa Marta, poznata po svojim plažama.

Saobraćajne nesreće težak su problem u Kolumbiji, gdje se pretrpani autobusi i automobili pokušavaju kretati istrošenim cestama i planinskim putevima koji povremeno imaju i oštre krivine.