Svijet
0

U Austriji otkrivena mreža međunarodnih prevaranata

FENA
Austrijska policija je saopćila u petak da je otkrila veliku mrežu međunarodnih prevaranata koji su se specijalizirali za krađu automobila i da je uhapsila 29 osoba umiješanih u razne prevarantske operacije od kojih je nastala šteta procijenjena na 4,2 miliona eura.

Od 83 osobe u dobi od 22 do 63 godine, koje su osumnjičene za učešće u organiziranoj kriminalnoj mreži, 42 osobe su austrijskog porijekla, 18 je iz Srbije, a 13 iz Italije, saopćila je policija.

Nakon višemjesečne istrage i praćenja osumnjičenih, policija je uhapsila 29 osoba, od kojih je 11 smješteno u pritvor, navodi isti izvor.

Kriminalci organizirani u tri grupe su dovozili u Austriju vozila ukradena u Italiji, izrađivali lažne osobne dokumente kao i dokumente potrebne za registraciju vozila. Firma koja je kupovala ukradena vozila također je osnovana u Austriji, uz pomoć falsificiranih dokumenata, izjavili su istražitelji.

Tokom pretresa u šezdesetak bečkih stanova, policija je zaplijenila kompjutere, vatreno oružje i municiju, kao i lažne novčanice.