Upozorenje meteorologa
0

U Australiji će kiša padati mjesecima

SRNA
(Foto: Reuters)
Jake kišne padavine, koje su uzrokovane vremenskom pojavom La Nina i koje su izazvale poplave na sjeveroistoku Australije, najvjerovatnije će trajati mjesecima, upozorile su danas australijske meteorološke službe.

Poslije nekoliko godina suša i restrikcija vode tokom 2009. godine u australijskoj državi Queensland zabilježeno je "najvlažnije" proljeće.

Meteorološki biro je saopštio da bi kišne padavine, koje su od decembra izazvale poplave, uništile usjeve i odnijele najmanje devet ljudskih života, mogle da se zadrže do kraja marta.

"Vlažni vremenski uslovi u januaru i martu zadržaće se u istočnom dijelu Novog Južnog Walesa, jugoistoku Queenslanda i zapadne Australije", navodi se u meteorološkoj prognozi.

Meteorolozi ističu da su kišne padavine rezultat hladnih uslova u centralno ekvatorijalnom dijelu Pacifika uz La Ninu, loše vremensku pojavu povezanu sa kišnim padavinama.

Stručnjaci smatraju da nove kišne padavine neće biti ekstremno jake, ali da mogu da izazovu nove probleme jer su rezervoari i rijeke već nabujali.

La Ninu karakteriše neuobičajeno hladna temperatura okeana u istočno ekvatorijalnom dijelu Pacifika i povezuje se sa jakim kišnim padavinama u Aziji i Australiji, hladnim talasom u Sjevernoj Americi i sušom u južnoj Africi.
 Australiju je zahvatio takozvani kopneni cunami i u poplavama je poginulo devet lica dok se 66 vodi kao nestalo. Poplava narednim danim prijeti i trećem po veličini australijskom gradu Brisbaneu.

Gradonačelnik Brisbanea Campbell Newman rekao je da će katastrofa 13. januara pogoditi prijestonicu Queenslanda ukoliko rijeka Brisbane, kako je predviđeno, dostigne najviši nivo, zbog čega će biti ugroženo 14.900 ljudi.

Australijski premijer Julia Gillard upozorila je sunarodnike da se pripreme za vijesti o novim smrtnim slučajevima nakon što je poplava zahvatila planinski gradić Toowoombau.