Svijet
4

U Australiji će 12.000 sirijskih izbjeglica biti prihvaćeni kao stalni naseljenici

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Australija će primiti 12.000 sirijskih izbjeglica i osigurati 32 miliona američkih dolara za humanitarnu pomoć, te će se istovremeno pridružiti međunarodnoj koaliciji koja bombardira ciljeve Islamske države unutar Sirije, objavio je u srijedu australski premijer Tony Abbott.

Naglasio je da će Australija primiti "potlačene manjine" koje bježe od rata u Siriji i Iraku i nalaze se u izbjegličkim logorima koje vodi UNHCR u Turskoj, Jordanu, Iraku i Libanu.

Dvanaest hiljada sirijskih izbjeglica bit će prihvaćeni kao stalni naseljenici u Australiju, uz 13.750 drugih izbjeglica koliko je već ranije predviđeno za prihvaćanje ove godine.

"To je znatno povećanje australskog humanitarnog priliva, i velikodušan odgovor na sadašnju situaciju", rekao je Abbott, dodajući da će se vlada fokusirati na "potlačene manjine".

Australija već sa svojih šest aviona F/A-18 Horneta sudjeluje u međunarodnoj koaliciji protiv IDIL-a u Iraku, a sada će se pridružiti zračnim napadima na IDIL i u Siriji. Abbott je rekao da IDIL treba biti "uništen".