Svijet
0

U Auschwitzu počeo 16. marš preživjelih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Osam hiljada mladih Židova krenulo je u ponedjeljak na 16. marš preživjelih od Auschwitza do logora Birkenau na jugu Poljske.

Učesnici iz Izraela, SAD-a i više evropskih zemalja treba da prijeđu pješke tri kilometra koja razdvajaju mjesto Auschwitz (Oswiecim na poljskom) od mjesta Birkenau, glavno mjesto istrebljenja Židova, javio je AFP.

Ove godine iz Izarela je došao legendarni agent obavještajnih službi Rafi Eitan, bivši čovjek Mossada, u koji je ušao 1950-tih godina i koji je 1960. godine zarobio nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna u Argentini.

Marš preživjelih je prvi put organiziran 1988. godine i otada se održavao svake dvije godine. Od 1995. godine se održava svake godine na godišnjicu holokausta. Od početka 1990-tih godina mladi nežidovi, katolici, pravoslavci i pripadnici drugih religija sudjeluju u maršu.

Više od 1,1 miliona muškaraca, žena i djece, uglavnom Židova, nacistička Njemačka je poslala iz svih evropskih zemalja u Auschwitz-Birkenau, logor koji je bio najveća tvornica smrti od maja 1940. do januara 1945.