Svijet
21

U Augsburgu osnovana dopunska škola na bosanskom jeziku

FENA
Nakon više od osam mjeseci pripremnih aktivnosti, jučer je u gradu Augsburgu, u njemačkoj pokrajini Bavarska, osnovana dopunska škola na bosanskom jeziku.

Za koordinatore škole izabrani su Amir Medić, Mina Imširović i Sabina Omeragić, a dopunska nastava na maternjem jeziku za djecu građana BiH koji žive u Augsburgu i okolini počet će u septembru ove godine, kada i redovna nastava u njemačkim školama. Izvodit će se po planu, programu i udžbeniku za dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na skupu u Augsburgu prisustvovali su roditelji učenika i bh. aktivisti iz ovog grada, predstavnici Generalnog konzulata BiH u Minhenu, bosanskog društva "Zmaj“, bošnjačkog džemata, Zajednice bosanskohercegovačkih udruženja i građana u Bavarskoj, Saksoniji i Tiringiji i Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj.

Održano je i predavanje o potrebi očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u svijetu.

-Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u svijetu i njihova veza s domovinom za našu državu veoma su važni. Posao koji su na tom polju uradili i rade aktivisti Saveza dopunskih škola BiH veoma je značajan i zaslužuje sve pohvale. Čestitam svim aktivistima i nadam se da će država BiH što prije konkretno stati iza ovog značajnog projekta kako bi mlade generacije sačuvale naš jezik i veze s domovinom - istakao je konzul BiH u Minhenu Haris Baždarević.

Predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović istakao je da je maternji jezik jedan od glavnih temelja identiteta svakog naroda, pa i naroda BiH.

  • Jezik je jedno od njegovih glavnih tkiva. Historija je pokazala da su nestankom jezika nestajali i cijeli narodi koji su njime govorili. Ta opasnost prijeti i više od dva miliona građana BiH koji žive izvan njenih granica - upozorio je Halilović.

Naglasio je da je kroz dopunske škole intenziviran projekt očuvanja maternjeg jezika. Za šest godina otvoreno je više od 30 dopunskih škola u Njemačkoj. Aktivirano je više od 4.000 građana samo u Njemačkoj.

-Uradili ono što je do nas. Ako naša matična država konačno ne pokrene konkretne aktivnosti na ovom polju, kao i sve druge države čiji građani žive ovdje, teško ćemo uspjeti, što bi za našu domovinu i naše narode imalo katastrofalne posljedice. I današnju dopunsku školu osnivamo sa željom da sačuvamo svoj jezik, svoj identitet i veze s domovinom - istakao je Halilović.

Jedna od najzaslužnijih za osnivanje dopunske škole u ovom njemačkom gradu, pjesnikinja Mina Imširović kaže da je sretna što je osnovana dopunska škola na bosanskom jeziku u Augsburga i što će od septembra biti aktivni dio projekta Saveza dopunskih škola BiH.

-Pozivam sve roditelje koji žele da i njihova djeca pohađaju dopunsku nastavu na bosanskom jeziku da nam se jave. Pozivam i sve druge koji su voljni i u mogućnosti da nam se pridruže i pomognu kako bi bosanska dopunska škola u Augsburgu u septembru mogla početi s radom - kazala je Imširović, saopćeno je iz Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj.