Svijet
0

U Atini protestvovalo dvadeset hiljada ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje 20.000 ljudi protestvovalo je u nedjelju u Atini zbog oštrih mjera vlade, a zaposlenici u državnom poduzeću PPC najavili su štrajkove kako bi se suprotstavili planu vlade da proda tu kompaniju.

Tokom 19. dana protesta protiv nove oštre kampanje, koju socijalistička vlada želi provesti ovog mjeseca, ispred parlamenta na atinskom trgu Sintagma okupili su se demonstranti uzvikujući "Lopovi! Lopovi!"

Grčka je prošle godine izbjegla bankrot, dobivši zajam od 110 milijardi eura od svojih partnera u eurozoni i Međunarodnog monetarnog fonda u zamjenu za provedbu oštrih mjera štednje i ekonomskih reformi.

Država mora usvojiti nove mjere prije nego što iz tog zajma dobije sljedeću, petu tranšu od 12 milijardi eura, za koju se očekuje da bude odobrena početkom jula.

Jedna od mjera je i prodaja državne imovine u vrijednosti od 50 milijardi eura, između ostalog i državne energetske tvrtke PPC.

Međutim, radnički sindikati, opozicijske stranke i neki od članova parlamenta iz vladajuće stranke PASOK premijera Georgea Papandreoua, protive se prodaji grčkih državnih tvrtki, prenosi Reuters.

"Protivimo se prodaji zemlje. Nećemo zatvarati oči. Sindikat je odlučio da u ponedjeljak, 20. juna, počne 48-satni štrajk", saopćio je sindikat GENOP DEH, radnika tvrtke PPC.

Zbog mjera štednje, sindikati koji predstavljaju stotine tisuća radnika u javnom i privatnom sektoru, najavili su opći štrajk za srijedu 15. juna.