Svijet
0

U Atini 20.000 demonstranata protiv mjera štednje

FENA
Oko 20.000 demonstranata defilovalo je u srijedu ujutro ulicama Atine, saopćila je policija prvog dana 48-satnog općeg štrajka organiziranog u znak protesta protiv novog paketa mjera štednje koji su Grčkoj nametnuli kreditori.

Vozila interventne policije parkirana su na trgu Sintagma ispred parlamenta, u kojem danas treba da se nastave razgovori o novom nacrtu zakona koji je predložio premijer Georges Papandreu.

Policija je preventivno zatvorila dvije stanice metroa u centru grada, javio je AFP.

Dva glavna sindikata u zemlji - GSEE za privatni sektor i Adedy za javne poslove, uputila su poziv na demonstracije u Atini i Solunu od 8 sati.

Oko 3.000 policajaca je raspoređeno u glavnom gradu, a još 5.000 bi moglo biti mobilizirano.

Rijetke su profesije koje nisu pokazale namjeru da učestvuju u demonstracijama, nakon što su stupili u štrajk dužnosnici, financijski agenti, ljekari, profesori i vozači taksija. Čak su i pekari spustili roletne na prodavnicama.

Ulaz u veliki broj javnih zgrada blokirali su dužnosnici gnjevni zbog novih najavljenih mjera i zbog toga što će ih oko 30.000 ostati bez posla do kraja godine.

Novi nacrt zakona o kojem će raspravljati parlament predviđa i uvođenje jedinstvenih platnih razreda za javni sektor, zamrzavanje kolektivnih ugovora, što će značiti mogućnost smanjenja plaća u privatnim preduzećima.

Ovaj peti opći štrajk od početka godine, a drugi dvodnevni od konca juna događa se u času kada su zemlju već od prije potresaju štrajkovi pojedinih profesija, kao što su čistači ulica kojima je vlada zaprijetila dovođenjem vojske.