Svijet
0

U Asenu protestno okupljanje bh. građana zbog dodjele priznanja holandskim vojnicima

FENA
Ispred vojne kasarne u holandskom gradu Asenu, gdje je u 11.00 sati počela ceremonija na kojoj će holandski ministar odbrane uručiti priznanja vojnicima holandskog bataljona UN-a koji su u julu 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici, okupili su se naši građani koji žive u Holandiji.

Ovo protestno okupljanje je izraz nezadovoljstva i ogorčenja odlukom Ministarstva odbrane Holandije da ovim vojnicima dodijeli priznanja. Oni to smatraju nagradom za nesprječavanje zločina počinjenih u zaštićenoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine.

U Asenu su se na protestima okupili Srebreničani koji žive u Holandiji, predstavnici Društva za ugrožene narode, Saveza dijaspore, te drugih nevladinih organizacija, a pridružila im se i grupa od 20 ljudi iz Njemačke.

Oni nose transparent veličine 50 metara na kojem su ispisana imena svih ubijenih Srebreničana u julu 1995. godine i ova će imena biti pročitana za vrijeme trajanja ceremonije u vojnoj kasarni.

U isto vrijeme, grupa naših građana organizirala je protestno okupljanje i ispred zgrade Ministarstva odbrane u Haagu.

Predsjednica DUN-a u BiH Fadila Memišević kazala je u izjavi za FENU kako je odluka o dodjeli priznanja sramna, jer su holandski vojnici imali zadatak da štite Srebrenicu kao zaštićenu zonu UN-a, ali da taj zadatak nisu časno obavili.