Svijet
0

U argentinskom zatvoru 29 mrtvih u podmetnutom požaru

FENA
Požar koji je očito podmetnut radi bijega uništio je jedno krilo argentinskoga zatvora i usmrtio najmanje 29 zatvorenika.

Vatra je počela gorjeti u nedjelju kasno navečer u jednom krilu najstrožije čuvanoga muškog zatvora u pokrajini Santijago del Estero, saopćio je Ricardo Daives, pokrajinski ministar pravosuđa.

Još deset zatvorenika je završilo u bolnici s povredama od vatre ili zbog udisanja dima, rekao je Daives za nezavisnu televiziju Todo Noticias. Dodao je da su zatvorenici podmetnuli požar kako bi odvratili pažnju čuvara i pobjegli.

"Zapaljeni su dijelovi toga krila, i to je stvorilo ovu situaciju", rekao je. Madraci i drugi zapaljivi predmeti iz jedne od sedam zatvorskih jedinica brzo su planuli i izazvali gust dim.

U cijelom zatvoru je 475 zatvorenika, ali Daives kaže kako drugi dijelovi nisu stradali.

"Uskoro ćemo napraviti obdukciju i tijela predati obiteljima", dodao je. Prema podacima zatvorske uprave nijedan zatvorenik nije uspio pobjeći.

Dvjestotinjak ljudi, uglavnom rođaci zatvorenika, bacalo je kamenje i pokušalo se kroz barikade probiti u zatvor, ali ih je specijalna policija spriječila gumenim mecima i suzavcem, objavila je državna novinska agencija Telam.