Svijet
0

U Americi vreba opasnost od amebe koja jede mozak

Sarajevo-x.com
Zvuči kao scenario iz filmova, ali nažalost s pravim žrtvama. Ameba koja doslovice jede mozak uglavnom se nalazi u jezerima, a u toku ove godine ubila je šestero ljudi. Naučnici strahuju da će zbog porasta temperatura širom svijeta, ova ameba - koja voli toplinu i visoke temperature, postati velika opasnost za ljude.

Iako se naučnici vrlo rijetko susreću s ovom mikroskopskom amebom, ona je u toku ove godine ubila šestero ljudi. Zbog načina na koji osoba umire i metode kojom se ameba uvlači u ljudsko tijelo, zdravstvene organizacije u Americi su vrlo zabrinute, izvijestio je u subotu Associated Press.

Prema naučnicima, ova bakterija voli toplinu i visoke temperature što implicira mogućnost većeg razmnožavanja zbog posljedice globalnog zatopljenja.

Ove godine ameba je odnijela šest života i to samo dječaka i mlađih muškaraca. Svjetska zdravstvena scena za ovu amebu zna od 1960. godine kada je otkrivena u Australiji.

Ameba voli topla jezera, prljave bazene i vlažna mjesta na kojima se može razmnožavati. U čovjekovo tijelo ulazi uglavnom putem nosa i jednom kada je unutra, pacijent ima malo spasa. Ameba sporo uništava tkivo i odlazi u mozak gdje nastavlja svoje smrtonosno putovanje.

Ljudi koji su zaraženi amebom uglavnom se žale na bol u glavi i vratu i imaju povišenu tjelesnu temperaturu. U zadnjem stadiju moguće su halucinacije i promjena ponašanja. Iako su neki lijekovi zaustavili djelovanje amebe u laboratoriju, na čovjeku ti lijekovi nemaju još uvijek efekta i osoba umire gotovo sa sto postotnom sigurnošću.