Svijet
0

U Americi se smanjuje broj umrlih od raka

FENA
Amerikanci se, čini se, sve bolje brinu o svom zdravlju. Novi izvještaj, koji je zajednički objavilo nekoliko vladinih ureda za zdravstvo, pokazuje da se stopa smrtnosti od češćih oblika raka smanjuje.

Već desetljećima Amerikanci slušaju upozorenja da bi trebali prestati pušiti, jesti manje masnoća, a više voća i povrća, te redovito prakticirati neki oblik fizičke aktivnosti. Poruka o promjeni prehrambenih navika ne dopire baš do svih. Pretjerana gojaznost, na primjer, još uvijek slovi kao jedan od glavnih zdravstvenih problema, a dovodi se u vezu i s rakom.

No, najnovije brojke pokazuju da je učestalost oboljenja od raka pluća – raka od kojeg umire najveći broj Amerikanaca – u opadanju. Tu pozitivnu vijest stručnjaci pripisuju kampanji protiv pušenja – ona je uspjela “preobratiti” mnoge muškarce. Međutim, ovo izvješće navodi da se postotak umrlih od tumora uzrokovanih pušenjem nije smanjio u žena.

Brenda Edwards iz Nacionalnog instituta za rak, jedna od autorica izvještaja, kaže: "Vrijeme od kada je osoba prvi puta izložena uzroku bolesti do vremena kada joj je bolest dijagnosticirana može biti vrlo dugo. U slučaju konzumiranja duhana, taj raspon može biti od 20 do 30 godina."

Drugi po smrtnosti je rak debelog crijeva. No, Brenda Edwards kaže da rana dijagnoza i liječenje mijenjaju sliku te bolesti. "Kolonoskopijom je moguće otkriti polipe koji mogu biti pred-kancerozni. Uklanjanjem polipa može se spriječiti karcinom debelog crijeva."

I broj oboljelih od raka dojke i jajnika se smanjio. Godišnji mamografski pregledi postali su rutina. Osim toga, stručnjaci vjeruju da je istraživanje provedeno 2002. godine – u kojem su lijekovi za nadomještanje hormona dovedeni u vezu s oboljenjem od karcinoma dojke – imalo znatnog utjecaja među starijim ženama koje su prestale uzimati taj hormonski lijek.

Iako je rak prostate još uvijek bolest broj jedan među muškarcima, on se sada, zahvaljujući rutinskoj krvnoj pretrazi na specifični prostatički antigen, može otkriti puno ranije.

Brenda Edwards potvrđuje da je zdravstvena slika većine Amerikanaca slična onoj u ljudi iz drugih razvijenih zemalja, dok u siromašnijim zemljama postoji manjak dijagnostičkih testova. "U mnogim slučajevima, rak se kod nas dijagnosticira najsuvremenijim radiološkim metodama. U siromašnijim zemljama, takva dijagnostika nije dostupna. Često se ne može obaviti ni biopsija.

Zbog toga statistike o tumorima odražavaju različita stanja ekonomije i zdravstvene skrbi u različitim zemljama svijeta," kaže Edwards.

Karcinomi jetre, želuca i gušterače nisu u opadanju. Isto tako, ni stopa smrtnosti od raka kod američkih Indijanaca nije se smanjila jer im dijagnostički testovi i adekvatno liječenje nisu dostupni onako lako kao ostalim građanima.