Nastavljeni sukobi
0

U Alepu se pobunjenici i vojska bore u blizini aerodroma

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Sirijske snage sukobile su se s pobunjenicima u ratom razorenom Alepu, javili su sirijski mediji u petak, u prvom zvaničnom priznanju da su sukobi stigli na prag strateškog mjesta, najvećeg grada u državi.

Aktivisti također izvještavaju o žestokom granatiranju i sukobima u mnogim područjima Damaska, uključujući zapadne distrikte u kojima se nalaze grupe pobunjenika.

Aktivist iz Damaska Moaz el-Šami rekao je da granatiranje traje "non-stop" i kazao je da napadači pucaju iz pravca planina Kvasijun, koje su okrenute prema gradu, prenio je AP.

Sukobi u dva sirijska glavna grada pokazuju intenzitet građanskog rata i nemogućnost režima da suzbije pobunjenike uprkos njihovom ogromnom naoružanju.

Pobunjenička uporišta u Alepu meta su višesedmičnog granatiranja i zračnih napada kojima predsjednik Bashar al-Assad vrši ofanzivu.

Pobunjenici su protjerani iz nekih područja, ali izvještaji o sukobima u blizini aerodroma sugeriraju da bi borba mogla promijeniti frontove.

Sirijska zvanična agencija Sana izvijestila je da su "oružane terorističke grupe" ( režimski izraz za pobunjenike) potisnute iz područja s obje strane aerodroma, koji se nalazi oko 15 kilometara jugoistočno od historijskog centra u Alepu.

U izvještaju nije navedeno da li su sukobi bliže međunarodnom aerodromu ili obližnjem vojnom aerodromu, bazi za izvršavanje zračnih napada na pobunjenička mjesta na sjeveru.

Alep ima veliku simoboličku i stratešku važnost. On predstavlja centar sjevernog dijela Sirije i u blizini je teritorija pod kontrolom pobunjenika i kritičkih ruta za snabdijevanje.

Pobunjenici žele imati kontrolu nad prastarim centrom, kojim dominira srednjovjekovni križarski dvorac. To bi nanijelo snažan udarac režimskim tvrdnjama da njihovo naoružanje može zaustaviti napredak opozicije.

Neke četvrti Alepa, gdje blizu mjesec dana traje odlučna borba između pobunjenika i režima, bile su bombardirane ili su se u njima vodili sukobi. Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je da je avijacija režima bombardirala Azaz, na sjeveru Sirije, blizu granice s Turskom, gdje je u srijedu poginulo blizu 40 ljudi.

U nasilju je u petak širom zemlje poginulo 129 ljudi, od kojih 90 civila, 10 pobunjenika i 29 vojnika.

Opservatorij navodi da je više od 40 neidentificiranih tijela pronađeno u petak u Damasku i pokrajini, a više od 65 tijela je pronađeno u četvrtak u Katani, 20 km jugozapadno od Damaska.

Aktivisti navode da se radi o pogubljenjima, ali ne precizira radi li se o civilima ili pobunjenicima.

Predsjednik Opservatorija Rami Abdel Rahman je rekao da posljednjih dana pronalaze sve više pokopanih neidentificiranih tijela za koje se ne zna kojoj strani pripadaju.