Svijet
0

U Africi se širi epidemija side i tuberkuloze

FENA
Smrtonosna epidemija side i tuberkuloze širi se ubrzano u supsaharskoj Africi i tako otežava kontrolu na svjetskom nivou dviju najopasnijih zaraznih bolesti, navodi se u izvještaju objavljenom u petak.

Skoro jedna trećina od 40 miliona ljudi zaraženih virusom side u svijetu zaražena je i tuberkulozom (TBC), a stopa smrtnosti je pet puta veća od smrtnosti koju izaziva samo tuberkuloza, navodi se u izvještaju.

Izvještaj koji je objavio Forum for Collaborative HIV Research (Washington-SAD) poziva da se preduzmu akcije kako bi se suprotstavilo epidemiji, javio je AFP.

"Središte uragana je za sada u supsaharskoj Africi gdje je polovina novozaraženih slučajeva tuberkuloze istovremno zaražena i HIV virusom i gdje se TBC, otporan na lijekove podmuklo širi", izjavila je Veronica Miller, koautorica izvještaja i direktorica Foruma javno-privatnog međunarodnog nezavisnog partnerstva.

Trećina svjetskog stanovništva je zaražena tuberkulozom, navodi izvještaj. Ali kod većine zaraženih osoba bolest će ostati u latentnom stanju.

HIV mijenja jednačinu: kod osoba čiji je imunološki sistem oslabljen virusom side, u deset posto slučajeva razvit će se svake godine novi aktivi oblik TBC-a.

Izvještaj koji se zasniva na zaključcima radova iznesenih u julu na konferenciji International Aids Society (IAS) u Sydneyu, poziva na hitne mjere: razvijanje brzih dijagnostičkih testova o rezistentnoj tuberkulozi kod odraslih i djece HiV pozitivnih i korištenje istraživačkih metoda kako bi se brzo otkrile neuralgične zone rezistentne tuberkuloze i HIV-a.