Svijet
0

U Afganistanu ubijeno više od 50 talibana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 50 talibana ubijeno je od utorka na jugu Afganistana u dva sukoba s afganistanskim trupama uz podršku međunarodne koalicije, na čelu s američkom vojskom, saopćila je koalicija i lokalna policija.

Afganistanske i međunarodne snage su bombardirale položaje talibana od utorka navečer do srijede ujutro u provinciji Ghazni, na jugu zemlje, u kojima je ubijeno "nekoliko islamističkih boraca", saopćila je koalicija.

U ovim sukobima, u redovima talibana ima oko 30 mrtvih, izjavio je Alishah Ahamdzai, šef policije provincije Ghazni, bastiona pobunjeničkih boraca. Ove snage su otele i držale tokom šest sedmica grupu južnokorejskih evanđelista, koji su oslobođeni prošle sedmice.

U provinciji Kandahara, dvadesetak drugih talibana je ubijeno u sukobima u utorak, saopćila je međunarodna koalicija.

Napad u provinciji Ghazni je druga veća ofanziva afganistanskih i stranih snaga nakon oslobađanja 19 južnokorejskih talaca prije sedmicu dana, u noći od ponedjeljka na utorak 16 talibana je ubijeno, među kojima i jedan pobunjenički komandant, osumnjičen da je bio jedan od glavnih podstrekača uzimanja talaca, saopćeno je u Kabulu.