Crna subota
0

U Afganistanu ubijeno 49 osoba

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U nekoliko napada u Afganistanu u subotu je ubijeno 49 ljudi, među kojima je 20 civila, saopćile su afganistanske vlasti.

U pokrajini Uruzgan, na jugu Afganistana, dva putnička vozila aktivirala su bombu postavljenu najvjerovatnije za afganistanske i strane vojnike, smatraju lokalne vlasti. Tom prilikom poginulo je 14 civila, saopćilo je pokrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenio Reuters.

Još šest civila ubijeno je u eksploziji bombe u pokrajini Kandahar, saopćilo je lokalno ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na sjeveru Afganistana, u provinciji Kunduz, pobunjenici su napali kontrolnu policijsku tačku i ubili sedam policajaca, među kojima i njihova zapovjednika. Sukob je trajao od ponoći do jutra, rekao je pokrajinski guverner Mohamad Omar.

On je dodao da se dva policajaca smatraju nestalima i kako se strahuje da su zarobljeni.

U provinciji Nagarhar, na istoku zemlje, u subotu su u napadu na policijsku patrolu ubijena četiri policajca.

Šest zaposlenika jedne privatne firme za osiguranje ubijeno je u napadu pobunjenika u istočnoj pokrajini Kunar, izjavio je njezin guverner Fazlula Vahidi.

Koalicijske snage su saopćile da je u napadu na uporište pobunjenika u pokrajini Kunduz, na sjeveru Afganistana, ubijeno najmanje 12 pobunjenika. U toj je pokrajini pojačano nasilje nakon nedavnoga zračnog udara NATO-ovih snaga na otete cisterne u kome su poginuli deseci civila.

Nasilje se pojačalo u Afganistanu u nekoliko posljednjih mjeseci, a naročito prije i nakon predsjedničkih izbora održanih 20. augusta.

Prema danas objavljenim nepotpunim rezultatima izbora, na osnovu 92,8 posto obrađenih izbornih mjesta, aktuelni predsjednik Hamid Karzai je u vodstvu s 54,3 posto osvojenih glasova, ispred protukandidata Abullaha Abdullaha koji ima 28,1 posto.

Izborna komisija je navela da u ove rezultate nije uračunala 2,15 posto izbornih mjesta jer sumnja da je tu bilo nepravilnosti.

Abdullah i njegove pristalice tvrde da je bilo mnogo izbornih nepravilnosti kako bi se osigurala Karzaijeva pobjeda, navodi Reuters.

Konačni rezultati izbora još dugo neće biti objavljeni, jer prethodno treba da se završi istraga o navodnim izbornim nepravilnostima koju vodi Izborna komisija za žalbe, a koju podržavaju SAD, a što bi moglo potrajati mjesecima.