Svijet
0

U Afganistanu poginuo 1000. američki vojnik

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO savez je saopćio u petak da je jedan pripadnik američkog kontingenta smrtno stradao u eksploziji na cesti na jugu Afganistana, što je hiljadita američka žrtva od početka rata u toj zemlji.

Do ovoga dolazi u trenucima dok se u Afganistanu razmješta dodatnih 30 hiljada vojnika u sklopu pojačanja koje je odobrio predsjednik Barack Obama i dok se koalicijske snage pripremaju za proširivanje ofanzive u području Kandahara, pokrajini u kojoj je utemeljen talibanski pokret.

Arturo Munoz, poznavatelj prilika u Afganistanu, kazao je za Glas Amerike da će sa širenjem američkih operacija u Afganistanu neizbježno doći do povećanja broja poginulih Amerikanaca.

Glavni američki zapovjednik u toj zemlji general Stanley McChrystal izjavio je prošle sedmice da je glavni cilj kampanje na jugu Afganistana uvjeravanje Afganistanaca da okrenu leđa talibanima, preuzmu sigurnost u svoje ruke te podrže središnju vladu u Kabulu.

Američki general je kazao da se može očekivati povećano nasilje kako koalicijske snage budu ulazile u područje pod kontrolom talibana.