Novi bilans žrtava
0

U Afganistanu poginulo šest vojnika međunarodnih snaga

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Afganistanu je u ponedjeljak, u dva sukoba s pobunjenicima i u eksploziji bombe na putu, poginulo šest pripadnika vojnih snaga predvođenih NATO-om.

Riječ je o jednom od najpogibeljnijih dana za strane vojnike u proteklih nekoliko mjeseci u toj zemlji, navodi Reuters.

U borbi s pobunjenicima na jugu Afganistana poginula su u ponedjeljak tri Amerikanca, saopćile su snage predvođene NATO-om.

U sukobu na istoku zemlje, jedan je vojnik poginuo, a drugi je preminuo kasnije od posljedica ranjavanja, saopćile su međunarodne snage, ne navodeći nacionalnost žrtava.

Šesti vojnik je poginuo u eksploziji bombe na putu na jugu zemlje.

Iz kancelarije francuskog predsjenika Nicolasa Sarkozyja je saopćeno da je jedan francuski vojnik poginuo u sukobu u dolini Alasaj, sjeveroistočno od Kabula, a da je drugi teško ranjen. Riječ je o 37. francuskom vojniku koji je poginuo u Afganistanu od napada na tu zemlju 2001. godine.

Dolina Alasaj je prošle godine bila poprište žestokih sukoba francuskih snaga u okviru međunarodnih snaga u toj zemlji i pobunjenika.

Prošla godina je za zapadne snage bila najsmrtonosnija.

U Afganistanu je od invazije 2001. godine poginulo ukupno 1.580 pripadnika međunarodnih snaga, najviše Amerikanaca.

Predsjednik SAD-a Barack Obama šalje 30.000 dodatnih vojnika u okviru nove ratne strategije. Dok će neke članice NATO-a da pošalju dodatne snage u Afganistan, neke će postepeno da smanjuju broj svojih vojnika u toj zemlji, prenose agencije.