Svijet
0

U Afganistanu poginulo 47 pobunjenika i dva policajca

FENA
U sukobima u Afganistanu prema posljednjim izvještajima poginulo je 47 ljudi za koje se smatra da su ekstremisti i dvojica policajaca, saopćile su danas vlasti u Kabulu.

U sukobima pripadnika NATO-a i afganistanskih trupa s talibanima, kao i u zračnim udarima po pobunjeničkim položajima u protekla 24 sata, poginulo je 27 ekstremista na jugu Afganistana, saopćilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Sukobi su se dogodili u oblasti Šinkaj, u provinciji Zabul, naveo je glasnogovornik ministarstva general Mohamad Zahir Azimi, prenio je AP.

Zraćni udari korišteni su u operaciji koja je pokrenuta poslije obavještajnih izvještaja o aktivnostima ekstremista u tom području, dodao je portparol.

Portparol je također naveo da među civilima nije bilo žrtava.

Te tvrdnje nije moguće nezavisno provjeriti pošto se sukob dogodio u udaljenoj planinskoj zoni koju potresaju napadi pobunjenika, navela je američka novinska agencija.

U borbama na sjeverozapadu poginula su dvojica afganistanskih policajaca i 20 osoba za koja se smatra da su ekstremisti.

Kako je saopćio general Mohamed Ajub Naizjar, šef policije u provinciji Badgis, ekstremisti su napali pri policijske stanice u oblasti Murgab.

Naizjar je naveo da je policija odbila napad i poslala pojačanja u to područje, poslije čega su se pobunjenici povukli.

Za to vrijeme na jugu zemlje, više od stotinu rođaka i plemenskih starješina prisustvovalo je sahrani bivšeg visokog talibanskog komandanta Mule Dadule, koji je ubijen u američkoj operaciji prošlog mjeseca, rekao je novi komandant talibana Mansur Dadula.

Poslije zimske pauze, ovog proljeća je u Afganistanu došlo je do znatnog porasta nasilja.

Oko 2.200 ljudi, među kojima mnogi pobunjenici, poginulo je ove godine u sukobima, pokazuju podaci novinske agencije AP zasnovani na ciframa američke i afganistanske vojske, kao i na podacima Ujedinjenih nacija i NATO zvaničnika.

Istovremeno, jedan britanski vojnik je poginuo a četvorica su ranjena u sukobu s talibanima tokom vikenda u blizini južnog grada Sangin, saopćila je danas britanska vojska u Afganistanu.

Nasiljem su najteže pogođene južne i istočne provincije, ali je povećan i broj napada na relativno mirnom sjeveru.

Talibani, islamski vjerski učenici, vladali su Afganistanom do kraja 2001., kada su ih sa vlasti zbacile međunarodne snage predvođenje Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

Zvanični Washington je prethodno optužio režim talibana da je pružao utočište vođi međunarodne terorističke mreže Al-Qaide Osami bin Ladenu, za koga SAD tvrdi da je stajao iza terorističkih napada na New York i Washingtonu septembru 2001. u kojima je poginulo preko 3.000 ljudi.