Svijet
0

U Afganistanu međunarodne snage ubile 230 civila u 2007.

FENA
Međunarodne i afganistanske snage odgovorne su za smrt 230 civila, među kojima 60 žena i djece, od početka godine u Afganistanu, saopćila je u utorak Agencija za koordinaciju i pomoć Afganistanu (Acbar, Agency Coordinating Body for Afghan Relief), koja okuplja stotinjak afganistanskih i stranih nezavisnih organizacija u ovoj zemlji.

"Izvještaji nezavisnih organizacija i ostali podaci govore da su međunarodne snage i afganistanska vlada odgovorni za smrt najmanje 230 civila od početka 2007., među kojima najmanje 60 žena i djece", izvijestila je ova organizacija.

Misija Ujedinjenih naroda u Kabulu je nedavno izvijestila da je u četiri prva mjeseca u 2007. živote izgubilo do 380 civila u napadima pobunjenika i međunarodnih i afganistanksih snaga.

Osudivši napade pobunjenika, Acbar "osuđuje operacije i mjere zaštite koje provode međunarodne snage a u kojima se koristi neproporcionalna upotreba sila bez razmišljanja". Acbar također žali što je 14 civila ubijeno jer se nalazilo "suviše blizu" međunarodnog vojnog konvoja.

Ministri odbrane 26 zemalja NATO-a obavezali su se prošle sedmice u Bruxellesu da će "minimizirati" gubitke nanesene civilima, koji podrivaju podršku afganistanskom stanovništvu u njihovoj misiji.

Prema HRW, oko hiljadu civila je ubijeno u nasilju u 2006.