Napeto uoči izbora
0

U Abidžanu se cijelu noć pucalo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U noći s petka na subotu pucalo se na jugu i sjeveru Abidžana, izjavili su stanovnici, dok u cijeloj Obali Slonovače vlada velika napetost nakon predsjedničkih izbora na kojim je pobijedio Alassane Outtara, koji se nalazi u inostranstvu, a njegovu pobjedu osporio dosadašnji predsjednik Laurent Gbagbo.

U četvrti Port-Bouet, u kojoj se nalaze francuske vojne snage Licorne i gradski aerodrom, policijska patrola i nepoznati naoružani ljudi pucali su jedni na druge, izjavili su jedan vojni izvor i stanovnici, javio je AFP.

Obala Slonovače je potonula u veliku krizu poslije predsjedničkih izbora održanih 28. novembra, kada je Ustavni sud proglasio dosadašnjeg predsjednika Laurenta Gbagboa pobjednikom, dok njegovog rivala Alassanea Outtaru UN, SAD i Francuska smatraju "izabranim predsjednikom".

Laurent Gbagbo trebao bi u subotu preuzeti novi mandat.

Svjetski čelnici, među kojima američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik gospodarske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ne priznaju Gbagbovu pobjedu i kažu da je Ouattara pobjednik izbora koji su trebali ukloniti višedesetljetnu podjelu zemlje.

Ouattarina stranka je upozorila da bi nepriznavanje njegove pobjede moglo ponovno gurnuti zemlju u nasilje te da je ona dobila potporu bivših pobunjenika koji još kontroliraju sjever zemlje.

No Gbagbov tabor je odbacio pritisak izvana, prijeteći izgonom UN-ova visokog izaslanika.