Svijet
284

U 40 godina primili 300 izbjeglica iz BiH, Kambodže, Vijetnama, Kenije...

Klix.ba
Ed i Joanne Dick
Ed i Joanne Dick
Bračni par Ed i Joanne Dick iz gradića Bradenton u američkoj saveznoj državi Florida veliki su humanisti. U proteklih 40 godina vrata svog doma otvorili su izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, Vijetnama, Kambodže, Kenije, Burundija i Laosa.

Ed i Joanne su braku već 68 godina. U Bradenton su preselili 1946. godine, u vrijeme velike segregacije i rasizma. Ali, to ih nije spriječilo da tokom svojih života budu od pomoći ljudima raznih vjera, nacija, uvjerenja i boje kože.

Ed se kao učenik vozio sa afroameričkim studentima i to mu nije predstavljalo problem. Naprotiv, otišao je korak dalje i zalagao se za registraciju pripadnika manjina kojima je omogućio glasanje. Bio je skaut Univerziteta Chicago u koji je doveo prvog crnačkog ragbijaša Raymonda Bellamyja.

Zbog njegovih poteza su mu često prijetili putem anonimnih pisama i telefonskih poziva. Međutim, one su ga ojačale u svemu onome što će kasnije uslijediti. Počeo je u svoju kuću primati izbjeglice iz jugoistočne Azije.

Na kraju Vijetnamskog rata, hiljade ljudi pohrlilo je u Sjedinjene Američke Države. Ed i njegova supruga otvorili su im vrata. Nakon Vijetnamca ugostio je i izbjeglice iz Kambodže. Za više od 300 potpunih stranca dom porodice Dick bio je prva stanica i SAD-u. Julie Ung Tran je imala sedam godina kad je sa porodicom izbjegla iz Kambodže.

"Kad god smo trebali pomoć, uvijek je bio tu za nas. Vodio nas je na sladoled i u zabavne parkove. On je član naše porodice od 1979. godine", kaže Julie.

Dickovi se sjećaju kako je u jednom trenutku u njihovoj kući bilo 17 osoba iz šest različitih zemalja. Za istim stolom su se govorili španski, francuski, svahili, poljski...

Veronika Kunovac također je boravila od porodice Dick. Nakon što je uspjela izbjeći iz okupiranog Sarajeva, ova Sarajka se sa djecom nastanila u Hrvatskoj, a nakon toga otišla u SAD.

"Molila sam se Bogu da nam nađe porodicu. Molitva je uslišana i upoznali smo Dickove koji su prema svima pokazivali poštovanje i ljubav. Za mene, oni su sveci", kaže Veronika.

Zahvaljujući Edu, osnovana je organizacija "Anđeli čuvari" koja brine o djeci bez roditelja. Sagradili su dvije kuće u kojima spava oko 40 djece.

"Hranili smo gladne, davali piće žednima, udomljavali beskućnike i posjećivali bolesne i zatvorene. Ovo je naša filozofija života", kaže Ed.