Svijet
0

U 2016. nas očekuju Olimpijske igre, novi predsjednik SAD-a, neriješena izbjeglička kriza

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Za 2016. godinu najavljeni su brojni događaji koji će biti planetarno popraćeni, među njima su izbor novog predsjednika SAD-a, Olimpijske igre u Rio de Janeiru, zatim izbor novog generalnog sekretara UN-a i mogući referendum u Velikoj Britaniji o ostanku u Evropskoj uniji.

Svijet će se u 2016. godini suočiti sa brojnim izazovima, među kojima su nastavak borbe protiv terorizma, pronalazak rješenja ratnog sukoba u Siriji, izbjeglička kriza i još mnogo toga.

S druge strane, najavljeni su mnogobrojni događaji koji će definitivno obilježiti svjetsku scenu. Prije svega saznat ćemo ko će predvoditi SAD u narednom periodu nakon predsjedničkih izbora. Gotovo je izvjesno da će u ime Demokratske stranke kandidatkinja biti Hillary Clinton, dok je neizvjesna borba protukandidata iz Republikanske stranke, gdje kontroverzni Donald Trump ima velike planove.

Jedna od najznačajnijih svjetskih organizacija Ujedinjene nacije dobit će novog generalnog sekretara, nakon što istekne desetogodišnji mandat Ban Ki-moonu. Najveće šanse za njegovog nasljednika daju se jednoj ženi, a to je Irena Bokova, koja je na čelu UNESCO-a.

Ostaje da se vidi da li će premijer Velike Britanije David Cameron ispuniti svoje obećanje i održati referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji. Osim toga, očekuje se da bi i Kipar mogao konačno pronaći rješenje višedecenijske etničke podijeljenosti.

Snažan napredak očekuje se i kada je riječ o razvoju tehnike i nauke, naročito kada o istraživanju svemira.

Kada je riječ o sportu, sva pažnja će biti usmjerena na Olimpijske igre u Rio de Janeiru, a tu je i Evropsko prvenstvo u nogometu u Francuskoj.