Svijet
0

U 2014. godini u svijetu ubijeno 128 novinara

Anadolija
Nevladina organizacija Press Emblem Campaign (PEC) sa sjedištem u Ženevi, koja ima status specijalnog savjetodavca u Ujedinjenim nacijama (UN) objavila je izvještaj u kojem se navodi da je 2014. godina bila katastrofalna za novinare i da je u 32 zemlje život izgubilo ukupno 128 novinara.

U Izvještaju PEC-a se navodi da su Palestina, Sirija, Irak, Pakistan i Ukrajina bile najpogublije za rad novinara u godini na izmaku, a na vrhu liste se nalazi i Pojas Gaze u kojem je tokom ljetnih napada Izraela ubijeno najmanje 16 novinara.

U Siriji je ove godine život izgubilo 13, a u Pakistanu 12 novinara. Tokom sukoba u Iraku poginulo je najmanje 10 novinara, od kojih ne najveći broj poginuo u napadima terorističke organizacije ISIS.

U Ukrajini je ubijeno devet novinara, od kojih su četiri bili Rusi.

Na listi se nalaze i Meksiko u kojem je život izgubilo devet novinara, Honduras i Somalija sa po pet, te Brazil i Centralnoafrička Republika sa po četiri ubijena novinara.

Po tri novinara su život izgubila u Kambodži, Gvineji i Filipinima, po dva u Bangladešu, Kolumbiji, Indiji, Libiji, Peruu, Turskoj i Jemenu.

U Mijanmaru, Kongu, Dominikanskoj Republici, Egiptu, Libanu, Nigeriji, Panami, Rusiji, Salvadoru i Saudijskoj Arabiji je ove godine poginuo po jedan novinar.

Regionalno gledano, Bliski istok je i dalje najopasniji po život novinara u kojem je ove godine poginulo njih 46, dok je u Evropi život izgubilo deset novinara.

Prema podacima PEC-a, u 2013.godini je u svijetu ubijeno 129 novinara.