Financial Times
0

U 2011. skuplja hrana i više web-stranica poput WikiLeaksa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dnevnik Financial Times objavljuje u petak prognoze stručnjaka za 2011. godinu među kojima je i ocjena da će zajednička evropska valuta opstati, čak i na duge staze, mada će pojedine zemlje članice eurozone možda odlučiti da je napuste.

List predviđa da će čak možda i kao krnja eurozona opstati kao unija zemalja koje su u stanju slijediti Njemačku.

Financial Times također objavljuje mišljenje o tome kako će Evropska unija u narednoj godini dozvoliti propast nekih svojih banaka čija su poslovanja mnogo rizičnija nego javne finansije i državni dugovi kojima se EU bavila čitave 2010. godine. Piše i da će se Evropljani opredijeliti da pomognu i spasu svoje države umjesto banaka.

Na polju međunarodnih odnosa list ne prognozira ujedinjenje dviju Koreja, za šta, kako se navodi, Kina još nije spremna.

Internetska stranica WikiLeaks zadržat će svoju ulogu, piše dalje Financial Times, ali ne i monopol koji je imala na objavljivanje izuzetno povjerljivih informacija. List objavljuje stručno mišljenje prema kojem će se na tržištu uskoro objaviti nekoliko sličnih web-stranica koje će objavljivati povjerljive podatke, baš kao što je nakon pionirske stranice za slobodno skidanje muzike s interneta - Napster - uslijedila gomila drugih.

U istom listu čitamo i da će u 2011. godini doći do globalne krize u opskrbi hranom. Financial Times, naime, predviđa rekordne cijene za nekoliko osnovnih životnih namirnica u narednoj godini, kao i da će uvoz hrane prevazići prethodni najviši promet od preko hiljadu milijardi dolara ostvarenih u 2008.

Prije svega, poskupit će ključne žitarice - pšenica, kukuruz, ječam, dok će u nešto manjoj mjeri doći do poskupljenja riže. Razlozi za to su, pojašnjava Financial Times, problemi u opskrbi tržišta, i to uglavnom zbog loših vremenskih uvjeta, kao i zbog pojačane potražnje zbog kampanje za korištenje goriva biljnog porijekla.

Za one koje se interesiraju da li će na najvećim svjetskim aerodromima biti uveden sustav za skeniranje putnika "do gole kože", Financial Times objavljuje da se to vjerovatno neće dogoditi, jer se u 2011. očekuje instaliranje novih kompjutera koji će navodno biti u stanju otkriti sumnjive objekte.

Ovaj poslovni dnevnik tradicionalno objavljuje mišljenje eksperata o onome što svijet očekuje u narednoj godini, pa su tako sagovornici ovog lista u 2010. dobro predvidjeli da Britanija neće ponovo upasti u recesiju, kao i da eurozona neće ostaviti na cjedilu svoje članice.

Stručnjaci ovog lista netačno su procijenili da će američki demokrati zadržati većinu u Predstavničkom domu Kongresa, kao i da će Brazil osvojiti svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.