Čovjek najodgovorniji
0

U 2010. rekordna koncentracija stakleničkih plinova

FENA
Koncentracija plinova koji najviše pridonose učinku staklenika dosegnula je nove rekorde u 2010., objavila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u izvještaju.

"U 2010. godini u atmosferi je ponovno izmjerena rekordna razina stakleničkih plinova od predindustrijskog doba, dakle od 1750.", izjavio je glavni sekretar WMO-a Michel Jarraud.

"Čak i da danas uspijemo potpuno zaustaviti naše emisije stakleničkih plinova, što je daleko od stvarnosti, plinovi koji su već prisutni u atmosferi potrajali bi još desetak godina i nastavili remetiti krhku ravnotežu klime i Zemlje", rekao je Jarraud, prenijela je Hina.

Staklenički plinovi hvataju dio sunčeva zračenja koje prolazi atmosferom i koja se zato zagrijava. Između 1990. i 2010. razlika globalnog zagrijavanja izazvana stakleničkim plinovima porasla je za 29 posto, a samo je ugljični dioksid odgovoran za 80 posto tog povećanja.

Ugljični dioksid (CO2) najvažniji je staklenički plin za koji je odgovoran čovjek. Njegova se koncentracija u atmosferi od 2009. do 2010. povećala za 2,3 promila, dakle više od prosjeka 90-ih godina (1,15 promila) i prosjeka u zadnjih deset godina (2,0 promila). CO2 se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva, primjerice nafte, te krčenjem šuma i prenamjenom zemljišta.

Metan je drugi najodgovorniji plin na učinak staklenika. Izazivaju ga različiti čimbenici, od gnojiva do odlagališta otpada. Nakon "relativne stabilizacije od 1999. do 2006., koncentracija metana u atmosferi porasla je, znanstvenici još nisu sigurni koji su uzroci. Jedna od hipoteza je topljenje permafrosta na Antarktiku ili povećanje vlažnih područja u tropskim predjelima.

Zagrijavanju planeta pridonio je i dušikov oksid (N20), drugi plin s učinkom staklenika. U atmosferi je 2010. bilo 20 posto više tog plina u odnosu na 1750. godinu, koja se smatra početkom industrijskog doba.

Učinak plina N20 na klimu u stogodišnjem razdoblju je "298 puta veći od učinka CO2, u jednakim emisijama", navodi WMO. Dodaje da N20 "igra važnu ulogu u razaranju ozonskog omotača koji nas štiti od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka". Porast emisija NO2 u zadnjih deset godina rezultat je korištenja dušičnih gnojiva, što je "duboko poremetilo svjetski ciklus dušika".

WMO prati koncentracije stakleničkih plinova putem mreže svojih postaja razmještenih u 50 zemalja. Njegovo najnovije izvješće, 7. po redu od 2004., objavljeno je tjedan dana do početka UN-ove konferencije o klimi što će se održati u Durbanu u Južnoafričkoj Republici.

Od 28. novembra do 9. decembra sudionici konferencije pokušat će pod okriljem UN-a ograničiti zagrijavanje Zemlje na 2 stupnja Celzijeva.