Stratfor
0

"U 2010. moguća obnova Rusije kao vodeće države"

FENA
Moskva
Moskva
Ove godine je moguća obnova Rusije kao jedne od vodećih svjetskih država, smatraju analitičari američke kompanije Stratfor.

U izvještaju Stratfora je navedeno da su ratovi u Iraku i Afganistanu okupirali svu pozornost SAD-a, što je Moskvi dalo "mogućnost da ojača svoj utjecaj u bivšim republikama Sovjetskog saveza", prenijela je u srijedu iz New Yorka ruska agencija Itar-Tass.

Autori izvještaja smatraju da će 2010. biti za Rusiju godina konsolidacije, što će "postati kulminacija napora koje tokom nekoliko godina poduzima" njezino rukovodstvo.

"U godini koja je nastupila Rusija će likvidirati glavni dio onoga što je ostalo od utjecaja Zapada i Turske u Ukrajini, Kazahstanu, Bjelorusiji, Armeniji i Azerbejdžanu, i pokušati položiti osnove za to da se ponovno stvori politički savez na velikom dijelu postsovjetskog prostora" , tvrdi se u izvještaju Stratfora.

Prema mišljenju njegovih autora, već do kraja 2010. postat će očito da je sfera utjecaja Rusije teritorij bivšega Sovjetskog saveza i svaki pokušaj da se to ometa zahtijevat će ogromne napore.

Analitičari Stratfora smatraju da je 1990-ih američku vladu "potpuno zadovoljavala ideja slabe Rusije", a da su 2000-ih ratovi u Afganistanu i Iraku "u potpunosti apsorbirali vojni potencijal SAD-a".

S tačke gledišta stručnjaka nedavna odluka američkog predsjednika Baracka Obame da uputi u Afganistan dodatni vojni kontingent dovest će do toga da će povećana pozornost koju SAD posvećuje odnosima s islamskim svijetom "omogućiti Rusiji da čini sve što želi u bližem inozemstvu".