58 zemalja zadržalo smrtnu kaznu
0

U 2010. godini samo 23 zemlje primijenile smrtnu kaznu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Samo 23 zemlje su primijenile smrtne kazne u 2010. godini, ali postoji bojazan da bi moglo doći do "koraka unazad" zbog svjetske ekonomske krize, upozorila je u utorak katolička zajednica Sant'Egidio.

Više od 20 ministara, među kojim je puno onih koji su došli iz crne Afrike, prisustvovalo je u utorak u Rimu međunarodnom danu "Gradovi za život, gradovi protiv smrtne kazne", koji organizira ova katolička zajednica u blizini Vatikana.

Oko 1.400 gradova iz 87 zemalja prihvatilo je da sudjeluje u ovoj kampanji za potpuno ukidanje smrtne kazne, saopćio je Sant'Egidio.

U 2010. godini, dvije zemlje su se priključile zemljama koje je više ne primjenjuju, Gabon, koji ju je ukinuo, i Mongolija, koja se pridružila moratoriju što ga je predložio UN.

Ukupno je 139 zemalja na svijetu ukinulo smrtnu kaznu ili u zakonu ili u praksi, dok ju je 58 zemalja zadržalo.

Glasnogovornik zajednice Mario Marazziti je izrazio zadovoljstvo što je i dalje jak pritisak međunarodne zajednice na one države koje nisu ukinule smrtnu kaznu da to učine.

Otvarajući konferenciju, nova talijanska ministrica pravosuđa Paola Severino je potvrdila da će "Italija i dalje biti na prvoj liniji protiv smrtne kazne, u svim kompetentnim institucijama".