Svijet
0

U 2007. godini poginula 64 novinara, najviše u Iraku

FENA
Komitet za zaštitu novinara saopćio je da su u 2007. godini poginula 64 novinara dok su obavljala svoju dužnost u 17 zemalja, najviše u Iraku, Somaliji, Pakistanu i Šri Lanki.

U godišnjem izvještaju te organizacije sa sjedištem u New Yorku navedeno je da je na čelu liste Irak, već petu godinu zaredom, sa 31 poginulim u ovoj godini. Somalija je na drugom mjestu sa sedam poginulih, dok je u Pakistanu i Šri Lanki poginulo po pet novinara.

Ova godina je najpogibeljnija za novinare u posljednjih desetak godina, a samo u odnosu na prošlu godinu broj poginulih reportera uvećan je za osam, dok se ispituju još 22 slučaja kako bi se utvrdilo da li je smrt bila u vezi s novinarskim izvještavanjem, prenijela je agencija AP.

Od ukupno 31 poginulog novinara u Iraku 24 su ubijena. Većina njih su Iračani, uključujući devet novinara koji su radili za AP, Reuters, "Washington Post", ABC News i "New York Times".

Od invazije na tu zemlju 2003. godine poginula su 124 izvještača, fotoreportera, urednika i još 49 drugih zaposlenih u medijima.

"Biti novinar u Iraku postao je jedna od najopasnijih poslova na svijetu", ocijenio je izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara Joel Simon.

Ubistva i otmice povezani s obavljanjem novinarskog posla događali su se tokom 2007. godine i u SAD-u, Mijanmaru, Nepalu, Rusiji, Haitiju, Hondurasu, Meksiku i na palestinskoj teritoriji, navodi se u godišnjem izvještaju ovoga komiteta.