Svijet
0

U 1.500 gradova SAD-a demonstracije protiv globalnog zagrijavanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Aktivisti više organizacija za zaštitu životne sredine organizirali su jučer širom Sjedinjenih Američkih Državu seriju protesta kako bi natjerali vlasti da u narednih 40-tak godina smanje ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu za čitavih 80 odsto, kako bi se umanjile katastrofalne posljedice globalnog zagrijavanja.

U 1.500 američkih gradova istovremeno, aktivisti su upozorili američke vlasti da u poslednjih 20 godina nisu učinile ništa kako bi se reguliralo ispuštanje gasova u atmosferu, što je, kako su istakli, već dovelo do klimatskih promjena, a dodatne posledice globalnog zagrijavanja očekuju se za 15 godina.

Demonstracije su održane u Vašingtonu, Njujorku i Majamiju, odakle su vlastima, ali i građanima SAD-a, upućene jasne poruke da je Amerika, uz Kinu, najveći krivac za ispuštanje najvećih količina otrovnih gasova u atmosferu koji dovode do stvaranja efekta "staklene bašte" i da bi prvi korak ka ozbiljnijoj akciji moglo predstavljati prebacivanje na evropske standarde kada je u pitanju potrošnja goriva.

Administracija predsjednika Džordža Buša tek je nedavno, poslije upornog odbijanja, prihvatila činjenicu da se radi o ozbiljnom problemu. Buš je odbio da SAD potpišu Protokol iz Kjota koji regulira emisije štetnih gasova iz straha da će to dovesti do slabljenja američke ekonomije.

Jedan od uzroka takvog stava administracije, svakako, leži i u činjenici da je nekadašnji Bušov protivnik na predsedničkim izborima Al Gor jedan od glavnih promotera upozorenja kakve će sve posledice globalno zagrijavanje imati po svjetsku populaciju. Globalno otopljavanje će, kako navode naučnici, dovesti do topljenja leda na polovima zbog čega će se nivo mora podići za tri metra, što, konkretno, na primer, znači da će, ukoliko svijet hitno ne preduzme ozbiljnu akciju, niži dijelovi Menhetna biti potopljeni.